Sunday, September 07, 2008

El 7 de septiembre (Mecano)

Aproveito a data para dar a conhecer Mecano aos brasileiros que não conheçam. Há umas semanas, no Rio, no primeiro táxi que eu peguei com meu irmão e seus dois amigos estava tocando Legião Urbana no rádio. (E ainda a gente estava indo para o Circo Voador!) Eu falei: "Uri, Legião". E ele disse para seus amigos que Legião era "uma espécie de Mecano do Brasil". Não gostei muito da comparação, porque Mecano é mais pop, Legião mais pop-rock; e, também, porque Legião eu ainda escuto, e Mecano, eu escutei muito, mas já não. Mas o Uri estava certo em uma coisa: assim como nunca houve banda mais popular no Brasil, também não houve banda mais popular na Espanha; as duas são bandas que representam bem os 80; as duas fazem parte da formação sentimental de milhões de jovens; e as canções das duas têm letras inesquecíveis. Nesta, "El 7 de septiembre", sobre um casal que terminou, Ana Torroja canta:

"El 7 de septiembre es nuestro aniversario
Y no sabemos si besarnos en la cara o en los labios."

E:

"Y aunque empeñados en soplar
Hay llamas que ni con el mar."

Feliz 7 de setembro, feriado nacional (Independência do Brasil, 7 de setembro de 1822).




PS: Y para los no brasileños aprovecho para explicar que en días festivos como el de hoy los autobuses en Porto Alegre, y como en Porto Alegre en la mayoría de capitales de Brasil, son gratis, y que esos son los días en que muchos de los pobres que viven en las afueras pueden permitirse venir al centro de la ciudad. Hoy, por ejemplo, aquí en Porto Alegre habrá más gente que nunca en los centros comerciales y hay más gente que nunca viendo la puesta de sol a la orilla del río.

6 comments:

優次 (Yuji) said...

Ei! Fa molt de temps que no passo per aquí. Aviam si després tinc el temps per a llegir tot el que has escrit :)

Els Mecano, els vaig conec d'un temps que cercava grups espanyols. Recordo que a la fi de la meva "recerca", vaig seguir amb les mateixes que havia començat: Orejas i Amaral.

Hi ha una cosa en que crec que Legião i Mecano coincideixen: per que t'agradi has d'haver-los viscut, o almenys haver-te trobat amb ells en situacions més o menys específiques. Dubto molto que si els sentís avui per primer cop m'agradarien tant com encara em segueixen agradant... I és que a mi em passa el mateix amb els grups argentines que vaig créixer tot escoltant. De espanyols res, però d'argentins te'n podria nomenar uns quants ;D

Roger said...

Hola Yuji! Suposo que sí, que els fans de veritat de Mecano, de Legião Urbana, o de molts altres grups ho són perquè els relacionen amb moments de la seva vida, amb experiències personals "importants".

Diga'm quins són aquests grups argentins, que jo només coneixo el Fito Paez, l'Andrés Calamaro y el Charly García!

Una abraçada,

Roger

優次 (Yuji) said...

Crec que es pot fer un paral·lel entre Legião en Brasil i Los Redondos en Argentina. No sé com són les coses ara perquè vaig perdre el contacte amb la majoria dels amics argentins, però abans els hi demanaves recomanacions de bandes argentines i de segur la primera que se'ls acudia era Los Redondos.

Però sens dubte el grup argentí que més m'ha marcat és Los Piojos. Escoltava també altres com Los Tipitos, Divididos, La Renga, Babasónicos, Los Fabulosos Cadillacs, Soda, Autènticos Decadentes, i com a més recent Árbol. Un altre grup boníssim i molt divertit, però xilè, és "Glup!". Poder conèixer tot això només ha estat possible gràcies el Napster.

El fet que les meves referències musicals en castellà s'explica perquè la majoria dels amics que tenia a la xarxa eren xilens i argentins, gràcies als quals he pogut aprendre el castellà. Vaig començar amb un bo portunyol com el que parla qualsevol brasiler, i amb la pràctica vaig anar evolucionant. Alguns anys després, el mateix em va passar amb el català... Però el català, no sé, el trobo més especial que qualsevol llengua. :)

優次 (Yuji) said...

Potser no ho sàpigues, però hi ha un grup argentí, Attaque 77, que va fer dues versions de cançons de Legião. Si no m'equivoco crec que eren Perfeição i Fábrica. Fins i tot van anar a algun programa de TV Cultura uns quants anys enrere...

優次 (Yuji) said...

El fet que les meves referències musicals en castellà siguin sudaques*

Roger said...

Gràcies Yuji!

Doncs ja tinc "feina" a escoltar tots aquests grups...

Em sembla que "Los piojos" eren bastant coneguts aquí a Porto Alegre.

Et recomanaria més grups espanyols, però estic molt desconnectat. Fa uns anys que tenen èxit grups que barregen flamenc i rumba catalana, com Estopa, Ojos de Brujo, Chambao, Bebe. Però ja et dic, estic desconnectat.

Una abraçada.