Tuesday, May 13, 2008

120 anos da Lei Áurea

Hoje se comemoram os 120 anos da assinatura da Lei Áurea pela Princesa Isabel. Uma lei com dois artigos:

Art. 1º - É declarada extinta desde a data desta Lei a escravidão no Brasil.
Art. 2º - Revogam-se as disposições em contrário.


E domingo (11 de maio de 2008) li na Folha de São Paulo:

Negros têm só 3,5% dos cargos de chefia (negras: 0,5%)

Preconceito e acesso limitado à educação são apontados como grandes barreiras para os negros, que são 49,5% da população.

(Pesquisa do Ibope com o Instituto Ethos, dados de 2007)


Querem saber a percentagem de negros nos presídios brasileiros? (Não precisa, verdade?)

Ou a percentagem de negros mortos em operações policiais?

Querem saber quem varre as ruas de Porto Alegre, quem serve meus cafés, quem limpa meu apartamento?


"O Brasil deve muito aos negros, não só a faculdade. A faculdade é só um detalhe. As cotas para negros são o mínimo."

(Mano Brown, rapper, TV Cultura, 24/09/07)


"No Brasil a pobreza tem cor."

(Renato Russo em uma entrevista, mas a frase é antiga.)


"Eu olho para as platéias dos meus shows e não vejo minha família. Cadê a negrada? Ligo a TV e saltam uns olhos azuis em cima de mim. Esta terra não é minha. (...)

Não sei porque nunca me convidaram. Não sabem a atriz que estão perdendo. Mas não tem papel para crioulo em novela. Vão me botar limpando o chão, ralando o joelho?"

(Elza Soares, cantora, Folha de S. P., 26/09/07)


A carne mais barata do mercado é a carne negra
Que vai de graça pro presídio
E para debaixo do plástico
E vai de graça pro subemprego

("A carne", de Marcelo Yuka / Seu Jorge / Wilson Capellete)

(Essa também não sai na Globo!)


Este post é dedicado às pessoas que relativizam a existência de racismo no Brasil, assim como àquelas que são contra a política de cotas ou discriminação positiva nas universidades brasileiras. (São contra porque não querem discriminação de nenhum tipo. Só que a discriminação já existe.)

4 comments:

優次 (Yuji) said...
This comment has been removed by the author.
優次 (Yuji) said...

Com a qualcú que tot just ha sortit del malson de la sele, crec que puc donar la meva opinió.

A mi mai no m'ha convençut aquesta idea de les cotes. Per què? Aviam, de fet no hi ha gaire negres a la uni, i això ho comprovo jo ara. És fet també tot el que has dit de que hi ha pocs negres ocupant carrècs alts. Però la cosa és que el govern tampoc no està fent la seva part. Les cotes, a principi, havien estat anunciades com a solució temporal. Però siguem realistes, les cotes es perpetuaran en aquest país de merda, com tot, i el govern ja no haurà de preocupar-se més amb les estadístiques o invertir més en educació. Pel govern, els negres són només estadístiques. Tant els dóna si de fet tenen condicions d'anar a les classes (estudiar demana temps, i molts treballen i no poden pas abandonar la feina), de comprar-se els quants llibres que cal, o si tenen prou coneixements per a poder seguir les classes. El que sí volen és mostrar són els números en la propera eleció. Fotre-hi gent. Em fa gràcia, per exemple, com sempre s'anuncia el creixement de l'escolarització i el decreixement de la evasió escolar, però la posició el país al ranking d'educació de l'UNESCO. De segur que d'això, ni parlar...

Ara vols que et digui per què no hi estic d'acord? Molt es parla de les cotes pels negres, i molt poc de les cotes per a alumnes de escoles públiques. Hi ha moltes escoles públiques (la majoria d'ensenyament tècnic) bones, que normalment es troben al tope dels rankings i fins i tot millors que la majoria de les escoles privades, i que també es inclouen en aquesta denominació. Ara bé, conec un munt de gent que va a l'escola pública per opció, i no car no poden pagar-se una privada. Mereixen també, aquests, les cotes? No és pas el fet de que hom vagi a l'escola pública o que sigui negre que fa que necessiten les cotes. Per què coi no hi ha cotes, per exemple, en tot basant-se en els ingressos de la gent? Això és quelcom que no acabo d'entendre.

És cert que el país deu molt als negres. Però és cert que hi ha coses -com ho és l'educació- que no es resolen d'aquesta manera.

Tots els negres necessiten les cotes?

I tant, "um país de todos"...

Roger said...

Hola Yuji! Els teus arguments són millors, em sembla, que els de la gent que diu no a les cotes perquè no vol "crear discriminació". Hipòcrites que no volen veure que la discriminació ja existeix.

Jo confio en la bona fe del govern, o d'alguns ministres (el de Salut, per exemple, que lluitava -no se n'ha sortit, era difícil!- per legalitzar l'avortament; i em sembla que el d'Educació també és bo). I no crec que pel govern els negres siguin només estadístiques. Per mi és ara que no tenen condicions d'anar a les classes. Però els fills dels negres que tinguin una carrera i aconsegueixin una bona feina segurament ja estaran en millors condicions. El fet és que s'ha de començar per alguna cosa (i en algun moment). No es pot deixar d'ajudar els qui volen entrar a la universitat perquè l'educació primària és un desastre. Aquesta també s'ha de millorar. I la pública.

D'acord que les cotes es podrien basar en els ingressos de la gent (i ja hi deu haver beques d'aquest tipus: molt poques, suposo), però pel que veig al meu voltant, o quan he estat a Rio, o al Nord-est, els més pobres són... negres!

Roger said...

Tinc amigues que agrairan que hagis escrit en català. Es queixen que escric massa en portuguès... :)