Thursday, November 20, 2008

Dia nacional da consciência negra



Ontem (19/11/08) na Folha de S. Paulo:

O trabalhador negro (preto e pardo) ganha apenas cerca da metade do que o não-negro (branco e amarelo) recebe na Grande São Paulo. São R$ 4,36 por hora, em média, contra R$ 7,98, segundo pesquisa realizada pela Fundação Seade e pelo Dieese.

Quanto maior o nível escolar, maiores as disparidades. O rendimento real do indivíduo negro que não concluiu o ensino fundamental é de R$ 3,44 por hora, e o do não-negro, R$ 4,10 - uma diferença de 19,2%.

Já na comparação entre duas pessoas que terminaram a universidade o abismo atinge 40%: o negro recebe R$ 13,86 por hora e o não-negro, R$ 19,49. O levantamento foi realizado em 2007, mas os valores tiveram correção monetária até julho.

(...)

O indicador "mais preocupante", diz Patrícia Lino Costa, coordenadora da pesquisa, é o que mostra a distância entre os ganhos dos negros e dos não-negros que fizeram faculdade. O restrito acesso à escola é uma das principais causas da desigualdade no mercado de trabalho, mas, para quem conseguiu superá-la, o preconceito acaba sendo o pior obstáculo, afirma. Uma vez contratado por uma empresa, o trabalhador negro não consegue galgar posições e subir na carreira, daí a sua renda ser inferior à dos brancos que sobem na hierarquia, diz ela.

"Os negros não conseguem sequer entrar em um cargo mais elevado. Entre um engenheiro negro e um branco, certamente prefere-se contratar o branco, achando que o negro não é capaz", afirma José Vicente, reitor da Unipalmares.

(...)

Por isso, de acordo com os especialistas, a redução das disparidades começa na educação fundamental, para que as crianças aprendam desde cedo a lidar com as diferenças. Para Vicente, as cotas em escolas técnicas e nas universidades ajudam, porém deveriam ser uma "verdadeira política de Estado, e não fruto apenas da boa vontade de um grupo de reitores". As empresas, por sua vez, estão aumentando os seus programas de inclusão, diz Costa.

"O problema é a velocidade do avanço. No Brasil, que se orgulha da sua miscigenação, números como esses de renda e emprego são chocantes. Os EUA, onde até 50 anos atrás um negro não podia beber água no mesmo bebedouro de um branco, acabaram de eleger um negro presidente. Falta seriedade ao nosso governo", diz Vicente.


PS: Em Espanha, dia de celebração da morte de Francisco Franco.

6 comments:

Anonymous said...

i com pot ser, llavors, em pregunto des de sa meua distància ignorant, que es brasilenys donessin tan poca importància a una qüestió que té tan a veure com la victòria de l'obama?

aquest món és ben boig, perquè mentre aquí aquest problema quasi no el tenim (tot i que una mica sí, però menor i des de fa menys) ens bombardegen tot el dia amb el tema i, en canvi, a brasil que podria ser un tema sensible, passa desapercebut...

nosé nosé

Roger said...

NO va passar desapercebut.

Va passar desapercebut a la meva Facultat de LLETRES, això és el que és greu.

優次 (Yuji) said...

Al dia nacional de la (des)consciència negra la gent ha tornat a discutir el tema de les quotes. Crec que és l'únic que se'n va parlar aquí, reduint el paper dels reals protagonistes d'aquest dia. No crec que hagi de dir-te què penso de les quotes, que ja te'l pots imaginar. En fi, les quotes no arriben a qui haurien d'arribar. Per què no fan servir criteris soci-econòmics per triar qui es mereix una plaça? És més just, no? I per què coi no invertir més en l'educació primària? Bff... Ara bé, el que sí que m'emprenya és veure la més nova invenció: l'universitat a distància. Sembla que ja és realitat a l'UFScar, i ara ho volen repetir a les altres. No vull ni veure quina mena de professionals formaran. Tant els fot la qualitat de l'ensenyament, l'important són els números, com sempre. I és clar, tot es farà sota el nom de les grans unis públiques del país. Vaja manera de desprestigiar-les...

Roger said...

Hola Yuji! :) Ja sé que creus que les quotes no són la millor solució. Però comencen a ajudar força gent, i ja es donen per criteris econòmics, en bona part... Un percentatge és pels qui es declaren negres, però un altre, molt més gran, és pels qui vénen d'escoles públiques, i un altre pels qui vénen de famílies de pocs ingressos. És clar que seria millor invertir en l'escola primària, perquè fos tan bona com la privada. Tot i que la sorpresa és que molts dels qui entren a la universitat per les quotes acaben tenint més bons resultats que els altres!

Jo no he cregut mai en la universitat a distància, però sembla que a Barcelona funciona prou bé.

I estic totalment d'acord, l'important són els números, a les privades també, almenys a la PUC-RS, on els professors no paren de dir-nos "publiqueu, publiqueu, publiqueu". Tant els hi fa la qualitat dels treballs publicats: volen que els alumnes publiquem molt perquè la universitat rebi més diners del govern, o guanyi punts perquè "publica molt". Un desastre.

優次 (Yuji) said...

Sí, però recordo haver sentit parlar de casos de gent que ha estudiat tota la vida en escola pública, i després, per sacrifici dels pares, van a un insti privat, i aleshores no tenen dret a les quotes.

Quan els criteris són "racials", potser gent que podria perfectament haver-hi accedit normalment acabi "robant-li" la plaça a algú que la necessita més. Són coses que volia saber si realment passen o no, però quan hi penso són algunes de les coses que em venen de primer al cap.

I com tot en aquest país, pots estar segur de que les quotes són una mesura permanent...

Per cert, l'escola privada tampoc no és com la gent va dient. La meva escola era horrible, i els alumnes pitjors encara. Vaig tenir professors que fins i tot jugaven cartes amb els alumnes. I ningú no es queixava perquè tant ens fotia. Tot i això, jo a penes aprovava, amb moltes recuperacions. Era molt vago. Em va fer molta falta haver tingut una bona base abans d'anar al cursinho...

Ana Kessler said...

Que quadro negro. O brasileiro é tão racista que até para dizer que a situação é ruim, diz: "A coisa tá preta". É preciso mudar conceitos. A arte está aí pra isso. Não deixemos passar em branco. Bjim.